Leib
Hea koduleiva saamiseni kulus meil mitu aastat. Oleme käinud koolitustel, lugenud raamatuid, rääkinud teadjate vanatädidega… miski ei aidanud, tulemusega rahule me ei jäänud.
Leiva tegemisel on väga palju nüansse, mis määravad, mis ahjust lõpuks välja tuleb. Näiteks: kui kaua eeltainas hapneb, kui palju jahu tainasse panna, kaua valmis pätsikesed kerkivad, mis temperatuuril küpsetatakse, kas temperatuuri peab küpsemise ajal muutma, kas leibu tuleb küpsemise ajal veega kasta või määrida võiga? Või ei tohi üldse ahjuust lahti teha?
Leivakoolitusel räägiti, et tuleb olla valmis selleks, et esimesed seitse leiba ei õnnestu. Me oleks väga rahul olnud, kui juba kaheksas oleks õnnestunud!
Erinevaid kombinatsioone läbi proovida oli väga tülikas, aga arvame, et praeguseks oleme leidnud hea leiva saladuse. Sellise leiva, mis on hea ka homme ja ülehomme. Peab mainima, et mingi aukartus leivateo ees on, ilmselt peabki olema, sest ta on ikkagi elus loom, keda ei saa teha hooletult või kiirustades. Ja eranditult kõik kokad, kellele oleme oma retsepti jaganud, on saanud esimeseks tulemuseks kerkimata maitsetud plönnid. Austusest oma leiva vastu me retsepti enam jagada ei tahaks.
Me ei mõtle sellele igapäevaselt, aga oleme harjunud, et hea leiva saamiseks tuleb seda teha hingega.
Praeguseks oleme teinud sadu pätse erinevates ahjudes, võime öelda, et saame hakkama ka vanas puuahjus.
Kringel
Kringli teeme nii suure või pisikese, kui soovid ja kui tahad nii suurt, et ahju ei mahu, siis teeme palju väikeseid. Kringleid küpsetame erinevate maitsetega, levinumad on sellised:
Magusad:
Rummi-rosinakringel
Soolakaramelli-õunakringel
Soolased:
Pitsakringel
Suitsukana-paprikakringel
Pirukad
Meie pirukate retsept pärineb oma isiklikult vanaemalt. Need on tehtud kanalihast ja klassikalised vanaemad teatavasti oskavad pirukaid teha. Meil hakkas nende tegemine välja tulema alles siis, kui vanaema enam ei olnud, aga viime talle teinekord hauale tänutäheks mõne piruka.
Lihapirukate tegemise alguses teatasid lapsed, et emme, ära raiska kraami, läheme parem ostame poest. Praeguseks on rõõm teatada, et meie kohviku esimene klient, kes meie lihapirukat maitses, teatas: “Issand, need on nagu vanaema tehtud!”
Mis saab olla veel suurem kompliment?
Eks need pirukad teevad aeg-ajalt trikke ka, tavaliselt nad irvitavad meie üle – maitse on hea, välimus muidu oleks ka ilus, aga terve plaaditäis pirukaid on servast lahti läinud ja paljastanud oma maitsva sisu. See lisab kodust hõngu ja annab teada, et tööstuslikust tootmisest on asi kaugel.